Linux Royal Suomi

Linux Royal on Ubuntuun perustuva täysiverinen Linux-käyttöjärjestelmä joka on huippuunsa viritetty, helposti omaksuttava, turvallinen ja ilmainen. 

Linux Royal työpöytä

Linux Royal Suomi sivustolta lisää tietoa http://www.linuxroyalsuomi.tk/

Linux Royal sivusto on avattu! http://linux-royal.com/

Täältä pääset lataamaan Linux Royalin sekä muuta hyödyllistä... http://sourceforge.net/projects/reallinuxroyal/files/

 

Alla oleva ohje Linux Royal käyttöjärjestelmille kielen vaihtoon.

Linux Regal kielen vaihto suomeksi. Alla olevasta linkistä löytyy ohjeet kielen vaihtoon. Seuraa ohjetta. Linkin alla oleva koodi kannattaa kopioida ja liittää locale-tiedostoon, joka löytyy etc/default/ -hakemistosta. Näin säästyt kirjoittamiselta:

Kielen vaihto suomeksi. Katso Slide Show.

Kopioi alla oleva koodi ja liitä locale-tiedostoon. Muista korvata tällä koodilla koko tiedoston sisältö, jos tahdot pelkästään suomen kieleksi. Muutos vaatii koneen uudelleen käynnistämistä ja päivityksiä tämän lisäksi. Mikäli kaikki kohdat ei ole lopussa kääntyneet suomeksi, käy vielä kieliasetuksissa jolloin viimeinen päivitys alkaa latautua. Tämän jälkeen käynnistä kone uudelleen ja valitse valikoiden nimien päivitys suomeksi.

LANG="fi_FI.UTF-8"
LANGUAGE="fi_FI.UTF-8"
LC_NUMERIC="fi_FI.UTF-8"
LC_TIME="fi_FI.UTF-8"
LC_MONETARY="fi_FI.UTF-8"
LC_PAPER="fi_FI.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="fi_FI.UTF-8"
LC_NAME="fi_FI.UTF-8"
LC_ADDRESS="fi_FI.UTF-8"
LC_TELEPHONE="fi_FI.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="fi_FI.UTF-8"

 
 

 

ubuntu Suomi

Mikä Ubuntu on?

Ubuntu on helppokäyttöinen,
suomenkielinen ja ilmainen Linux-käyttöjärjestelmä.

Ubuntu sisältää kaikki peruskäyttöön tarvittavat ohjelmat, kuten tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, nettiselaimen, pikaviestimen ja monia muita.

Lisäksi tarjolla on yli 20 000 helposti
asennettavaa ohjelmapakettia.

 

​Ubuntu ThinClient -server

Ubuntun ThinClient LTSP -server on oivallinen ratkaisu toteuttaa tietoturvallinen verkko varsin pienin kustannuksin. 

Olemme testanneet nyt yli 3 vuotta Ubuntun LTSP serveriä ja olemme lievästi sanoen innoissamme. Alla selvitystä ja kokemuksia testistä. Tässä yritetty selvittää asiaa suomen kielellä. Meihin voi ottaa yhteyttä jos jotain jää ymmärtämättä. Esim janne.kotisalo(at)ictpalvelut.net :)

"Vanhoja työasemia voi hyödyntää ja tällä järjestelmällä ne toimivat kuin uudet. Jo 4 vanhan työaseman vaihto tarve kannattaa miettiä uusiksi, sillä tällä systeemillä vanhasta kiintolevyvikaisesta koneesta saa tahokkaan virtuaalityöaseman.

Virtuaalityöasemalla otetaan yhteys palvelimeen jossa on kaikkien lähiverkon työasemien käyttöjärjestelmät ja käyttäjätilit. Palvelinta kutsutaan LTSP serveriksi. Ajatus siitä, että kaikki on yhdellä koneella voi aluksi tuntua kauhistuttavalle. Todellisuudessa kuitenkin kustannussäästöt ovat merkittäviä. Käytännössä jos tietokoneita on 3 tai enemmin on LTSP servein käyttöönotto varsin perusteltua. Alla pelkistetty kuva verkon rakenteesta.
Palvelin toimii Linux ympäristössä. Nykyisen Linux järjestelmän hienoutena on huippuluokkaa oleva tietoturva, järjestelmän vakaus, Windows ohjelmien yhteensopivuus ja järjestelmän ylläpidettävyys sekä muokattavuus. Ei sovi myöskään unohtaa Linuxin tehokasta tapaa käyttää laitteistoresursseja, joka vähentää tarvetta kalliisiin laitehankintoihin verrattuna esim. Microsoftin vastaaviin järjestelmiin.

Tietojen katoaminen estetään esimerkiksi ulkoisilla levyasemilla ja käytössä olevien levyjen peilauksella eli RAID järjestelmällä.

Työasemien vaatimukset ovat varsin kohtuulliset. Työasemassa ei tarvita käyttöjärjestelmää ollenkaan, joten ei myöskään välttämättä kiintolevyä. Prosessoriteho on oltava minimissään 800 MHz ja keskusmuistia vaaditaan 256 Mb. Eli jopa yli 10 vuotta vanhat tietokoneet käyvät virtuaalityöasemiksi. Toinen vaihtoehto on ottaa käyttöön nk. kevytpäätteet. Vaatimuksen on, että työaseman BIOS tukee LAN Boot:ia. Eli verkon yli toimivaa esim. PXE käynnistystä. (kiinnostuneille voin erikseen selventää mitä tämä tarkoittaa). Jokainen käyttäjä voi käyttää mitä työasemaa tahansa. Omilla tunnuksillaan käyttäjä kirjautuu omaan profiiliinsa miltä tahansa työasemalta ja hänellä on käytössää kaikki omat tiedostot, sähköpostit, tulostimen jne. Testaamme parhaillaan myös Internetin yli toimivaa yhteyttä ja yritämme saada sen toimivaksi vuodenvaihteen jälkeen.

Yllä olevat työasemat ovat siis ilman käyttöjärjestelmää olevia koneita. Tällöin yksi ainoa kone joka vaatii ylläpitoa on LTSP palvelin. Testikoneemme on toiminut noin 10 kk ilman ongelmia ja on ollut päivittäisessä käytössä. Muutamia päivityksiä on tehty lähinnä käytettävyyden ja tietoturvan parantamiseksi. Erityyppisiä testejä mm. Microsoftin ohjelmilla on tehty paljon. Toimiviksi on todettu mm. Ms Office (kaikki varsiot) tosin Outlook ei toimi, joten käytössä on ollut Mozilla Thunderbird, Passeli, Adobe Photoshop ja Reader sekä FlashPalyer sekä suuri määrä erilaisia muita sovelluksia.

Hyviä puolia on myöskin edullinen, nopea ja helppo työasemien lisääminen. Enää ei tarvita kalliita työasemia ja niiden asennuksia ja tiedostojen siirtoja. Palvelimen ylläpito tapahtuu useimmiten etäyhteydellä, joten ongelmiin reagointi on myös nopeampaa. Hiukan tehokkaamman palvelimen hankinta mahdollistaa myös Windowsin ajon Linux ympäristössä sekä parantaa mm. mahdollisuutta käyttää niitäkin harvoja Windows ohjelmia jotka eivät vielä toimi Linux ympäristössä, esim. Ms Outlook.

Olemme myös testanneet mahdollisuutta käyttää esim. kannettavalla tietokoneella etäyhteydellä virtuaalityöaseman käyttöä ja todenneet sen toimivaksi. Lisäksi virtuaaliympäristön käyttöä esim. kannettavalla jossa on käyttöjärjestelmä ja todenneet, että toimii erittäin hyvin. Myös verkossa olevien työryhmien yhdistäminen on onnistunut sekä tulostinten jako yms."

Linkkejä:

Lisätietoa LTSP server ratkaisusta

http://blog.disklessworkstations.com/category/tutorials/

Links:saimaasoft delphi c# php exponent cms
prof outlet
prof
spec prof
saimaasoft delphi c# php exponent cms
prof finland
prof finland

 

E-Karjalan ICT-Palvelut.net Oy

 
Markku Järvinen  050 305 9931 
markku.jarvinen(AT)ict-palvelut.net
 

Käytämme evästeitä. Lisätiedot. Tarkempi selvitys Traficomin jutusta tai täältä.

.