Väärennettyjä puheluita teknisen tuen nimissä

Tunnisteet: puhelinhuijaus, tekninen tuki -huijaus

Suomalaisille organisaatioille ja yksityisille henkilöille on tullut tällä viikolla runsaasti puheluita, jossa soittaja esiintyy Microsoftin teknisenä tukena. Soittaja väittää että uhrin tietokoneella on tietoturvaongelma ja pyytää avaamaan tietokoneen korjatakseen sen. Puhelut näyttävät tulevan suomalaisesta puhelinnumerosta. Huijarit ovat puhuneet englantia tai suomea. Soitot ovat huijauksia ja on aihetta olettaa, että ne on soitettu väärennetyistä puhelinnumeroista.

Älä usko huijaria, joka väittää soittavansa Microsoftin teknisestä tuesta ja pyytää avaamaan tietokoneen. 

Huijari voi väittää, että uhrin koneella on haittaohjelma, tai että käyttöjärjestelmälisenssi on vanhentumassa, tai muuta vastaavaa, joka vaatii korjausta. Huijari pyytää avaamaan tietokoneen ja suorittamaan siinä joitakin Windows-komentoja, kuten ASSOC. Systeemikomentojen tulosteen perusteella huijari väittää tuntevansa uhrin koneelta lisenssinumeroita tai yksityiskohtia, joilla huijari perustelee väitteitään. Kaikki on kuitenkin huijausta ja systeemikomennot on tarkoitettu aivan muuhun. Soittaja ei ole Microsoftin palveluksessa, vaan huijari. 

Jos saat tällaisen puhelun, älä noudata huijarin vaatimuksia. Älä asenna tietokoneellesi mitään huijarin pyytämää etähallintaohjelmaa (esim. TeamViewer) äläkä anna huijarille pankkitietojasi tai maksukorttitietojasi. Kyberturvallisuuskeskus kehottaa tekemään huijaussoitoista rikosilmoituksen ja ilmoittamaan niistä meille.  

Jos olet jo tullut asentaneeksi etähallintasovelluksen tai muuten antanut soittajalle pääsyn koneeseesi, vaihda salasanasi ja tarvittaessa poista asentamasi sovellukset. Ota yhteyttä pankkiin, jos olet luovuttanut huijarille maksukorttinumerosi tai pankkikirjautumistietosi. 

Teknisen tuen huijaukset (tech support scam) ovat kansainvälinen ilmiö. Niitä voi tulla vastaan myös mainoslinkeistä tai verkkosivuilta, jotka johtavat virheviestiltä näyttävään selaimen ponnahdusikkunaan.

Microsoftin ohjeet teknisen tuen huijauksilta suojautumiseksi

Ilmoita huijauksesta Microsoftille

Ilmoita tietoturvaloukkauksesta Kyberturvallisuuskeskukselle

  Traficom 15.02.2020

 

E-Karjalan ICT-Palvelut.net Oy

 
Markku Järvinen  050 305 9931 
markku.jarvinen(AT)ict-palvelut.net
 

Käytämme evästeitä. Lisätiedot. Tarkempi selvitys Traficomin jutusta tai täältä.

.